SixDegrees-aikakauslehti

Erään teorian mukaan kaikki maailman ihmiset ovat vain kuuden ihmiskontaktin päässä toisistaan. Tätä ajatusta kutsutaan nimellä Six Degrees of Separation -teoriaksi ja voi olla hyvinkin todenmukainen, kun ajattelee kuinka kaikki on nykypäivänä linkittyneenä digitaalisen murroksen myötä.

SixDegrees-lehden päätoimittajan mielestä tässä oli hyvä lähtökohta uuden julkaisun nimeksi, kun hän perusti samannimisen lehden 2000-luvun alussa. Pääajatus lehdessä on kertoa kaupungista ja maasta, jossa erilaiset kulttuurit kohtaavat. Arkisempikin selitys lehden nimelle löytyy hyytävästä Helsingin säästä, sillä maamme pääkaupungin keskilämpötila on vuosittain vain noin kuusi astetta. Monelle tämä kuulostaa melko vähältä, mutta silti vuosittain Suomeen muuttaa ulkomailta uusia asukkaita ihmettelemään maamme pimeyttä ja kylmääkin säätä.

Lehden uudenlainen näkökulma – tarkastella kotimaata ulkopuolisen silmin
SixDegrees on itsenäinen, vuonna 2003 perustettu aikakauslehti, joka kerää 10 kertaa vuodessa kotimaan menovinkit ja elämäntapakirjoitukset ilmaisjakelulehden muotoon. Lehti esittelee lukijoilleen ajan ilmiöitä, bändejä, taiteilijoita ja kulttuuria englannin kielellä. Suomessa ilmestyvä lehti on suunnattu maassa asuville ja vieraileville ulkomaalaisille. Lehden painos on noin 50,000 kappaletta ja sen kustantaa Dream Catcher.

Melbourne, Australia - Feb 26, 2016: Reading digital magazine on an iPad onboard a train during commuting

Lehden päätoimittajana toimii Alexis Kouros, joka on iranilainen kirjailija, toimittaja ja ohjaaja. Moni piti päätoimittajan ideaa uuden lehden perustamisesta kannattamattomana tavoitteena, mutta yli kymmenen vuoden aikana lehden lukijakunta on kasvanut tasaisesti ja myös mainostajat ovat huomanneet maahanmuuttajien ostovoiman määrän.

Julkaisun lukijoista yli 50 % on Suomessa asuvia ulkomaalaistaustaisia ja he ovat saapuneet Pohjoiseen maahan yli 50 maasta. Aivan kuten lukijansakin, lehden päätoimittaja tietää millaista on muuttaa uuteen maahan jostain aivan muualta. Alexis muutti Suomeen vuonna 1990 ja opiskeli tuolloin lääketiedettä. Hän on tuottanut ja ohjannut monia dokumentti- ja lyhytelokuvia sekä kirjoittanut Finlandia Junior -palkinnolla palkitun kirjan, Godwanan lapset. Kouros oli ehdolla Europarlamenttivaaleissa Vihreiden ehdokkaana vuonna 1999 ja on toiminut Taiteen keskustoimikunnassa.

Keskustelun avaaja
SixDegrees-lehti on saatavilla myös verkossa digitaalisena näköisversiona ja lehden sisältöä on saatavilla myös Facebookin kautta siitä kiinnostuneille. Lehden levikki ja jakelu painottuu pääkaupunkiseutuun, Tampereelle, Turkuun ja Ouluun, joissa jakelupisteitä on kaiken kaikkiaan yli 500. Julkaisu on saatavilla nykyisin myös Tallinnassa, Virossa.

Päätavoitteena tällä aikakauslehdellä on avata dialogia syntyperäisten suomalaisten ja maahanmuuttajien välille. Lehden tekijät haluavat keskittyä vuorovaikutukseen eri kulttuurien välille sen sijaan, että keskittyisivät mahdollisiin ongelmakohtiin. SixDegrees on ainoa Suomessa englanniksi ilmestyvä monikulttuurinen ilmaislehti ja sen nettisivuilla on kuukausittain yli 7000 kiinnostunutta kävijää.

litepress