Ulkomaiset yhtiöt Suomessa piristävät taloutta

Suomalaisen yhteiskunnan tukiranka on pienet- ja keskisuuret yritykset, jotka työllistävät suuren määrän ihmisiä ja maksavat valtavasti veroa. Kotimaisten yhtiöiden lisäksi Suomessa toimii myös valtava määrä ulkomaisia yrityksiä. Ulkomaisia yhtiöitä toimii erityisesti teollisuudessa, kaupan alalla, sekä palvelualoilla.

Suomi on ulkomaisille yhtiöille houkutteleva kohdemaa, koska Suomi on turvallinen, ja sen väestö on korkeasti koulutettua, jonka lisäksi Suomessa on poikkeuksellisen hyvä turvallisuustilanne ja infrastruktuuri. Suomi on myös verrattain vähän korruptoitunut valtio, jonka liiketoimintakulttuurista puuttuvat muun muassa lahjukset.

Miksi ulkomaisia yrityksiä tarvitaan?

Suomen talous on täysin kytketty kansainväliseen talouteen, jonka takia Suomi on täysin riippuvainen ulkomaisten yritysten tuotteista ja palveluista. Kuvitellaan esimerkiksi niin yksinkertainen asia kuin maksaminen. Jokaisen suomalaisen taskusta löytyy luottokortti, joka käyttää jonkin kansainvälisen yhtiön maksuvälinetekniikkaa. Perinteiset suomalaisten pankkien omat maksukortit ovat kadonneet jo aikaa sitten.

Ulkomaiset yhtiöitä tarvitaan Suomessa monesta eri syystä. Tämän takia hallitus pyrkii houkuttelemaan jatkuvasti ulkomaalaisia yhtiötä Suomeen mm. tarjoamalla erilaisia verohelpotuksia. Ulkomaisia yhtiöitä tarvitaan Suomeen ennen kaikkia niiden tekemien suorien investointien takia. Nämä investoinnit kiihdyttävät Suomen taloutta, mutta samalla niiden rooli on myös verorahojen luomisessa. Vaikka iso osa ulkomaisista yrityksistä kierrättää siirtohinnoittelun avulla verorahoja pois Suomesta, maksavat ne silti jonkin verran veroa Suomeen. Tämän lisäksi ulkomaiset yritykset luovat työpaikkoja, joka lisää valtion saamaa verokertymää sekä auttaa työttömyyden hillitsemisessä. Ulkomaisten yhtiöiden kautta Suomelle avautuu myös mahdollisuus päästä kiinni teknologiaan. Tämä tapahtuu erityisesti suomalaisten asiantuntijoiden kautta, jotka työskentelevät suurissa teknologian yrityksissä. Tämä osaaminen siirtyy kotimaisten yhtiöiden haltuun, kun työntekijät vaihtavat työpaikkaa.

Ulkomaisten yhtiöiden toiminta Suomessa ei ole suinkaan täysin positiivista, vaan monet tutkijat ovat myös varoittaneet Suomen riippuvuudesta kansainvälisistä toimijoista. Tämä on nähty erityisesti korona-kriisin aikaan, jossa Suomen hallitus joutui tukalaan pinteeseen, kun maassamme ei ollut yhtään toimijaa, joka olisi valmistanut erilaisia suojavarusteita.

litepress